1. A 'hawkish' policy stance leans toward...?
- Lower rates
- Higher rates / tightening
- No policy
- More stimulus
โ
Answer: Higher rates / tightening
2. The UK's central bank is the...?
โ
Answer: Bank of England
3. A currency in a high-inflation country tends to...?
- Appreciate
- Depreciate
- Stay fixed
- Split
โ
Answer: Depreciate
4. A classic safe-haven currency in risk-off periods is the...?
- Japanese yen
- Turkish lira
- South African rand
- Mexican peso
โ
Answer: Japanese yen
5. Consumer-price inflation is measured by the...?
โ
Answer: CPI
6. A 'dovish' policy stance leans toward...?
- Lower rates / easing
- Higher rates
- Tightening
- Austerity
โ
Answer: Lower rates / easing
7. The Fed's dual mandate is price stability and...?
- Currency strength
- Trade surplus
- Maximum employment
- Stock growth
โ
Answer: Maximum employment
8. Japan's central bank is the...?
- Bank of Korea
- Bank of Japan
- PBOC
- SNB
โ
Answer: Bank of Japan
9. Australia's central bank is the...?
โ
Answer: RBA
10. The interest-rate difference between two currencies drives the...?
- Carry trade
- Spread
- Slippage
- Rollover only
โ
Answer: Carry trade
11. Higher leverage does what to gains and losses?
- Amplifies both
- Reduces both
- Only gains
- Only losses
โ
Answer: Amplifies both
12. With a USD account trading EUR/GBP, pip value depends on...?
- EUR/USD only
- GBP/USD rate
- Nothing
- Leverage
โ
Answer: GBP/USD rate